Omakotitalon rakentaminen vaatii paljon ja usein tulee ajatelleeksi vain itse rakentamistyötä, mutta jo suunnittelukin itsessään ennen edes rakentamiseen ryhtymistä vie paljon aikaa sekä energiaa. Mikä kaikki omakotitalon rakennuksessa sitten maksaa ja mitä kaikkea on otettava huomioon? Lista on pitkä, mutta esimerkkeinä voidaan mainita muun muassa kyseisiä kohtia: rakennusluvan hankkiminen tai varmistaminen, talon rakentamisen suunnittelu, urakoitsijan löytäminen, jos oma ammattitaito ei riitä, maanrakennustyöt, LVI ja sähkötyöt sekä perustukset ja alapohja. Kuten siis sanottu, on kohtia hyvin paljon mitä rakentamisessa tulee huomioida ja mistä lopullinen hinta koostuu. Tässä kirjoituksessa perehdymme tarkemmin rakentamisen saloihin sekä muun muassa salaojitukseen. Mukavia lukuhetkiä!

Mitä on salaojitus? 

Salaojia rakennetaan, jotta rakennettava alue, tai esimerkiksi pelto pysyisi kuivempana. Salaoja termiä käytetään siis maahan kaivettavasta rei'itetystä putkesta, jonka tarkoitus on kerätä ojaan ja putkeen virtaava vesi ja johdattaa tämä tilanteesta riippuen joko avo-ojaan, salaojakaivoon tai sadevesiviemäriin. Talon rakentamisen yhteydessä salaojitusta tehdään, jotta taloa ympäröivä maaperä, perustukset sekä maarakenteet pysyisivät kuivempina. Salaojilla voidaan myös ehkäistä helposti kellarikerroksiin kertyvä vesi ja kosteusvauriot sekä mahdolliset roudan aiheuttamat tuhot.

Mikä tekee kauhasta salaojakauhan?

Salaojakauhat tunnistaa niiden kärkeen kapenevasta muodosta ja nämä ovatkin yleisesti kapeimpia kaivinkoneissa käytettäviä kauhoja. Kyseisiä kauhoja käytetään kuitenkin salaojituksen lisäksi myös kaapeli- sekä putkiojien tekemiseen - käyttötarkoituksia on siis monia. Salaojakauhan kapean muodon etu ja tarkoitus tulee esille kaivettaessa, jolloin ojat pysyvät auki sekä kauha on helppo tyhjentää. Näin ollen pohja pysyy myös kapeana ja tämä vähentää salaojahiekan kulutusta.

Mitä talon rakentamiseen tulee, on hyvä muistaa, että yksin ei tarvitse eikä pidäkään pärjätä. Kilpailuttamalla eri urakoitsijoita on mahdollista saada varmasti itselle paras paketti sekä tarvittavat avut sekä neuvot. Muiden kokemuksia lukemalla voi myös välttyä virheiltä sekä ottaa opiksi toisten huomioista. Talon rakentaminen on pitkä prosessi, mutta sanonta "hyvin suunniteltu on puoliksi tehty" pätee tässäkin kohtaa. Huolellisen suunnittelutyön tekemällä ja eri vaihtoehtoja punnitsemalla voit helposti säästää pennin jos toisenkin sekä erityisesti taata itselle stressittömämmän rakentamisurakan. 

Mikäli aihe kiinnostaa enemmän voit lukea lisätietoa esimerkiksi täältä: Terästyö T. Salminen Oy

jaa