Kaivinkoneita on erilaisia ja niihin voi myös valita erilaisia alustoja, riippuen sekä kaivinkoneen koosta että sillä suoritettavasta tehtävästä. Kaivinkoneita käytetään lähes jokaisella maanrakennustyömaalla ja se on erittäin monipuolinen työmyyrä, jolla voi suorittaa monenlaisia työtehtäviä. Kaivinkoneisiin on saatavilla myös monenlaisia lisäosia, joiden avulla niiden käytettävyyttä voidaan laajentaa entisestään. Mukavaa, että olet löytänyt blogin pariin. Tämänkertaisena aiheena ovat kaivinkoneet ja mitä eroja on erilaisilla alustoilla, kuten kumitelat, telaketjut ja pyörät. Jos aihe on tällä hetkellä sinulle ajankohtainen, toivottavasti löydät siitä mielenkiintoista ja hyödyllistä tietoa.

Mitä eroja on kumitela-, tela- ja pyöräalustaisilla kaivinkoneilla

Teloilla varustettu kaivinkone on työmaan yleisin kaivinkone ja se on käytössä vakaa, koska telaketjut jakavat sen painon laajalle alueelle ja teloilla saa myös hyvän pidon maasta. Tela-alustaisilla kaivinkoneilla voi liikkua myös savisessa, vaikeissa ja huonosti kantavassa maastossa ja niiden painopiste on myös alhainen, mikä tekee niiden liikkumisesta ja työskentelystä vakaata, myös esimerkiksi rinteissä ja luiskissa. Tela-alustaisten kaivinkoneiden siirtämiseen työmaalta toiselle tarvitaan kuljetuskalustoa, joten niitä käytetään yleensä pidempi kestoisilla työmailla. Telat ovat yleensä kestävät, mutta ne saattavat myös jättää jäljet asfalttiin. Tela-alustainen kaivinkone sopii hyvin raskaimpiin töihin, kuten esimerkiksi kaivamiseen ja maa-ainesten lastaamiseen.

Lyhytkestoisimpiin töihin pyöräalustaiset kaivinkoneet sopivat hyvin, varsinkin silloin, kun tela-alustaisen kaivinkoneen siirtäminen ei kannata siitä aiheutuvien kuljetuskustannusten vuoksi. Pyöräalustaisia kaivinkoneita voi ajaa lyhyitä matkoja työmaalta toiselle ja niitä kaivinkoneita käytetään usein työmailla myös silloin, kun maasto kantavaa, koska silloin ne kuluttavat vähemmän dieseliä kuin telat. Pyöräalustan ylläpito on myös halvempaa kuin telojen, joiden kuluessa tai hajotessa niiden ylläpitokustannukset ovat kalliimmat.

Kumiteloja käytetään alustaratkaisuna pääasiassa pienimissä kaivinkoneissa ja minikaivureissa. Kumitelat ovat käytössä hiljaiset ja jos niillä ajetaan asfaltilla tai betonipinnalla, vaurioittavat ne yleensä alustaa vähemmän kuin metallitelat. Melun lisäksi kumitelat vähentävät tärinää ja antavat hyvän pidon, mutta eivät yhtä hyvää pitoa kuin metalliset telat. Kumitela-alustainen kaivinkone sopii hyvin pienemmille työmaille, pienen kokonsa ja ketteryytensä ansiosta.

Erilaisilla alustoilla on omat plussat ja miinukset ja alusta kannattaa valita työmaan, työnkeston ja tarpeen mukaan. Ham-Re Oy voi olla avuksesi kun tarvitset kaivinkoneen lisäosia.

jaa