Henkilönostimien käytössä täytyy noudattaa turvallisuus ohjeita, että vältyttäisiin tapaturmilta ja onnettomuuksilta. Henkilönostimia käytetään paljon työmailla, koska usein siellä täytyy tehdä töitä korkeudella, jonne ei ole mahdollista ylettyä ilman tikkaita, telineitä tai henkilönostimia. Henkilönostimia käyttäessä sattuu paljon onnettomuuksia, joten on tärkeää, että niitä käytetään oikein, kuten myös säännöllinen henkilönostimen huolto ja tarkistus. Tämänkertaisena aiheena on henkilönostimen turvallinen käyttö sekä henkilönostimen korjaus, huolto ja tarkistus. Tervetuloa blogin pariin lukemaan aiheesta lisää.

Henkilönostimen säännöllinen tarkistus ja huolto lisäävät turvallisuutta

Henkilönostimelle täytyy lain mukaan tehdä tarkistus vuosittain, jonka tekee ulkopuolinen tarkastuslaitos ja tämän lisäksi nostimelle täytyy tehdä aina käyttöönottotarkistus, kun se siirretään uudelle työmaalle. Työmaalla henkilönostimelle täytyy myös tehdä viikkotarkistus ja on hyvä tarkistaa nostin myös päivittäin, koska siten saadaan selville mahdolliset viat välittömästi ja henkilönostimen korjaus nopeasti on mahdollista. Kun henkilönostin korjataan välittömästi, viat eivät ehdi aiheuttamaan jopa laajempaa vahinkoa. Turvallisuuden kannalta on myös tärkeää, että kaikki työmaalla henkilönostinta käyttävät työntekijät perehdytetään sen käyttöön kunnolla.

Henkilönostimen vääränlainen käyttö voi aiheuttaa tapaturmia ja onnettomuuksia

Suurin vaara henkilönostimella työskentelyssä on putoaminen nostimesta ja myös tavaran putoaminen sieltä toisen henkilön päälle. Tapaturmia aiheuttaa myös henkilönostimien vääränlainen käyttö tai niiden käyttäminen niissä olevista puutteista huolimatta. Nostimien käytössä voi tehdä monenlaisia virheitä, kuten esimerkiksi nostimen käyttö vääränlaisella alustalla, tukijalkojen puutteellinen levitys, tukijalkojen käyttämättömyys, nostimen pystyttäminen vinoon, työtason ylikuormaus, kiipeily kaiteella tai kurkottelu.

Henkilönostimen käytössä täytyy noudattaa turvallisuussääntöjä

Ennen henkilönostimen käyttöä, tulisi työntekijät aina perehdyttää sen oikeaan ja turvalliseen käyttöön. Työskentelystä henkilönostimen tasolla voi tehdä mahdollisimman turvallista, kun käyttää siellä työskennellessä kypärää, ja osassa henkilönostimia täytyy myös käyttää henkilökohtaisia putoamissuojaimia. Henkilönostimessa työskennellessä täytyy myös pysyä tason sisäpuolella, välttää kurkottelua, olla heiluttamatta työtasoa, välttää kiipeilyä kaiteille, olla käyttämättä korokkeita ja työtasolta ei myöskään saa pudottaa esineitä maahan. Työtasolle ei myöskään tule ottaa lisäkuormaa ylhäältä ja ennen työtasonlaskemista tulee varmistaa, että alusta on vapaa. Jos henkilönostimessa havaitaan vikoja tai puutteita, sitä ei voi käyttää, ennen kuin viat on korjattu. Kaikista mahdollisista vioista tulee myös ilmoittaa yritykselle, jolta se on vuokrattu. Mikäli on tarvetta henkilönostimen korjaukselle tai huollolle, näitä hoitaa esimerkiksi KS-Jeesi Oy.

jaa