Hydrauliikka ja vipuvarsi ovat teknisiä keksintöjä, joita käytetään, kun tarvitaan paljon voimaa. Voimansiirtoa nesteen avulla eli hydrauliikkaa on muun muassa moottorissa, auton jarruissa ja erilaisissa nostimissa. Vipua käytämme niinkin läheisessä ja tutussa laitteessa kuin tavallisissa keittiösaksissa ja pähkinänsärkijässä. Viputekniikka on läsnä myös esimerkiksi soutuveneen airoissa. Kun hydrauliikka ja viputekniikka yhdistetään, saadaan erityisen voimakkaita laitteita. Tällainen on esimerkiksi saksinostin.

Nostaminen on arkipäivää

Erilaisten nostimien avulla raskaat taakat nousevat kymmenien metrien korkeuteen. Näemme nostimia päivittäin niin satamissa, rakennustyömailla kuin autokorjaamoillakin. Satamissa kauas näkyvät nosturit nostavat painavia kontteja maalta laivoihin ja toisin päin. Siellä lisäksi maan pintaa pitkin ajavat nostotrukit nostavat tavaroita kontteihin ja purkavat niistä tavaroita. Rakennustyömailla on myös nostureita nostamassa betonielementtejä rakennettavaan kohteeseen, mutta siellä on paljon käytössä myös erilaisia henkilönostimia. Tällaisia ovat etenkin saksinostimet ja kuukulkijat. Joskus korkeassa sisätilassakin, vaikkapa ostoskeskuksessa, voi nähdä henkilönostimen työssään.

Saksinostin ja kuukulkija ovat sisätiloissa tavallisesti akkukäyttöisiä ja hiljaisia, mutta ulkotiloissa käytettäessä ne toimivat usein polttomoottorilla ja ovat meluisampia.

Ympäristö ja työn kuva määrittävät nostovälineen

Mikäli työ tapahtuu ulkona, mutta maaperä on tasainen, voi nostolaite olla polttomoottorilla käyvä saksinostin, joka perustuu saksivarsimekanismiin. Sen leveän ja vakaan työtason ansiosta nostolavalla voi työskennellä useampikin henkilö ja isompi tavaralasti. Akkukäyttöisessä saksinostimessa nostokapasiteetti ja painoraja saattavat olla pienemmät kuin dieselkäyttöisessä, mutta niidenkin nostokorkeus on sisätiloissa parinkymmenen metrin luokkaa ja painoakin saa olla satoja iloja. Saksinostin on oiva väline esimerkiksi maalaukseen, jonka työsuunta on pystysuorassa ylhäältä alas.

Mikäli työ tapahtuu ulkotiloissa ja epätasaisella maalla, päädytään nostamisessa usein käyttämään polttomoottorilla käytettävää kuukulkijaa. Tällaisessa nivelpuominostimessa nosto perustuu hydrauliikkaan ja toki myös vipuvarteen. Nivelpuominostin on käyttöalueeltaan kaikkein laajakirjoisin, sillä sen voi asettaa epätasaiselle maalle, sen nostolavaa voi liikuttaa myös sivusuunnassa ja sen nostokorkeus on vielä ylempänä kuin saksinostimien. Puomin nivelrakenteen ansiosta kuukulkijalla on mahdollisuus työskennellä ahtaissa paikoissa. Pienet kolot rakennuksen seinässä on mahdollista saavuttaa maalausta tai korjausta varten kuukulkijan avulla.

Autokorjaamojen autonostimet ovat kaikki saksinostimia. Ne ovat matalia ja leveitä ja niiden nostokapasiteetti on iso. Hybeko Oy myy ja huoltaa henkilönostimet. 

jaa